Mieskaverikursseilla pohditaan monenlaisia asioita

10.9.2024

Mieskaverikurssin aloitus herättää ohjaajassakin mukavan jännittävän tunteen vatsanpohjassa, vaikka tiedossa olisikin jo, ketkä paikalle ovat tulossa, ja kaikkien kanssa on jo ehkä kertaalleen kasvokkain tavattu. Kurssirunko on olemassa valmiina, mutta jokainen kurssi on erilainen keskusteluineen ja kysymyksineen. Myös ohjaajan persoona kuljettaa kurssia omanlaisekseen.

On tärkeää, että tunnelma kursseilla on rento ja luottamuksellinen ja myös huumorille on aina sijaa. Jokainen kurssille tuleva päättää kuitenkin itse sen, kuinka paljon kertoo itsestään, mutta jotain pitää olla valmis kertomaan mielipiteistään ja ajatuksistaan. Muuten tutustumista ei tapahdu ja sopivan kaverin löytäminen on vaikeampaa.

Kurssilla saa kysyä konkareilta

Monelle mieskaverikurssia käyvälle kohokohta on mieskaverin ja äidin vierailu kurssin aikana. Mieskaverilta kysytään yleensä kaveruuden aloitukseen liittyviä kysymyksiä, ja mitä he tekevät yhdessä. Nämä kysymykset kurssilla pohdituttavat muutenkin: ”Teenkö minä mitään niin mielenkiintoista, mikä pikkukaveria myös kiinnostaa?” ja ”Tykkäävätkö lapset enää nykyään esim. liikkumisesta luonnossa vai viekö kännykkä voiton kaikesta?” 

Kursseilla vierailevat mieskaverit osaavat jo hyvin vastata näihin kysymyksiin, koska kaveruutta on takana ainakin muutama vuosi. Mieskaverit kertovat omista kokemuksistaan hyvinkin rehellisesti ja palautteiden mukaan kurssilaiset ovat saaneet vastauksia kysymyksiinsä. On tärkeää myös todeta, että jokainen lapsi, niin kuin mieskaveritkin ovat erilaisia omine persoonineen ja kiinnostuksen kohteineen. Jokaisella kaveruudella on oma uniikki tarinansa.

Äideiltä kysytään yleensä lapsen tuntemuksia kaveruudesta ja mitä äidin mielestä kaveruus on antanut lapselle. Yhdellä kurssilla kurssitettava kysyi äidiltä: ”Minkälaista mallia lapsi on hänen mielestään saanut mieskaverilta?” Hetken pohdittuaan äiti vastasi hymyillen: "Poikani on alkanut tyhjentämään tiskikonetta, koska on nähdyt mieskaverin näin tekevän". Poika on myös sanonut äidilleen, että hän aikoo hankkia isona työpaikan ja auton, koska mieskaverillakin on. Tämä kysymys herätti muutenkin pohtimista mallista, mitä mieskaveri voi lapselle myös tietämättään antaa.

Kurssi ei velvoita toimintaan

Korostamme aina mieskaverikurssille tuleville, että kurssin aikana voi rauhassa pohtia omalta osaltaan soveltuvuutta toimintaan ja kysyä juuri niistä asioista, jotka mieltä askarruttavat. Kurssin päätyttyä voi myös todeta, että ei olekaan valmis lähtemään toimintaan mukaan. On tärkeää, ettei kurssia käyvä koe painostamista toimintaan lähtemisessä, vaan jokainen voi myös aidosti kieltäytyä. Tämän voi ilmoittaa jälkikäteen ohjaajalle. 

Palautteissa korostuu iloksemme se, että sisältöön ollaan tyytyväisiä ja että kurssin aikana on tullut ymmärrys siihen, miksi kurssi on järjestetty tässä laajuudessa. Jotkut ovat palautteissa maininneet myös sen, että eipä olisi tullut muisteltua omia lapsuuden tekemisiä ja omaa arvomaailmaansa tarkemmin ilman tätä kurssia.

Kaikenlaisia mieskavereita tarvitaan

Me ohjaajat kannustammekin toiminnasta kiinnostuneita tulemaan kursseille avoimin mielin. Ei ole olemassa turhia kysymyksiä ja kaikenlaisille persoonille on tilaa kursseilla, niin puheliaille kuin hiljaisimmillekin. Oleellista on, että me ohjaajat tutustumme tuleviin mieskavereihin riittävän hyvin. Tärkeintä on kuitenkin lopulta se, että saamme yhdistettyä mahdollisimman sopivat kaverit, jotka saavat viettää mukavia hetkiä yhdessä.

 

Marika Kursu

Mieskaveriohjaaja Tampereella

Tampereen ensi- ja turvakoti ry/

Perhekulma Puhuri