Luottamus äidin ja mieskaverin välillä on kaverisuhteen perusta

12.8.2024

Kun uusi kaveruus Mieskaveritoiminnassa käynnistyy, liittyy aloitukseen paljon odotuksia, jännitystä ja usein epävarmuuttakin. Yksi paljon keskusteltu aihe, niin vapaaehtoisten kuin erityisesti äitien kanssa, on luottamus ja kuinka sitä lähdetään rakentamaan. Oman lapsen antaminen aivan vieraalle ihmiselle voi tuntua erityisen vaikealta ja jollekin se saattaa olla syy siihen, ettei uskalla lähteä toimintaan mukaan. Tämä on hyvin luonnollista ja ymmärrettävää. Alussa kaikki osapuolet ovatkin täysin vieraita toisilleen. Sama tilannehan on meidän kaikissa ihmissuhteissa eikä Mieskaveritoiminta eroa siitä mitenkään. Myös tässä toiminnassa tutustuminen alkaa aivan perusasioista ja -tiedoista.

Mieskaveritoiminnassa luottamusta luodaan moneen suuntaan. Äidin näkökulmasta ensimmäinen askel on luottamuksen rakentaminen äidin ja mieskaverin välille. Etukäteen pohditaan paljon sitä, miten oman lapsen uskaltaa antaa vieraalle ihmiselle. Avain tähän huoleen on luoda hyvä ja avoin keskusteluyhteys aikuisten välillä. Yhteys syntyy, kun kaverisuhteen osapuolet kertovat asioita itsestään ja tutustuvat rauhassa toisiinsa. Myös toiminnan koordinaattoriin pitää olla yhteys ja luottamus niin äidin kuin mieskaverinkin puolelta.

Kun äiti ja mieskaveri tapaavat ensimmäistä kertaa Mieskaveritoiminnassa, heille annetaan hyvä, selkeä keskustelurunko, joka ohjaa keskustelun perustiedoista kohti käytännön asioita, siirtyen lopulta arvoihin ja muihin henkilökohtaisempiin asioihin. Tästä keskusteluyhteyden ja luottamuksen rakentuminen käynnistyy. Keskusteluohje on koettu erittäin hyväksi ja tärkeäksi osaksi tutustumisprosessia. Päätös kaveruuden käynnistämisestä tehdään vanhemman ja mieskaverin kohdalla vasta tämän keskustelun jälkeen.

Jos kaveruus päätetään aloittaa aikuisten toimesta, tulee seuraavaksi mukaan lapsi. Tästä toiminta konkreettisesti alkaa. Luottamus rakentuu pikkuhiljaa ajan kanssa, niin aikuisten kuin mieskaverin ja lapsenkin välille, eikä sitä kannata hätiköidä. Mitä parempi pohjatyö alkuun on tehty, sen helpompi asioista on puhua kaverisuhteen myöhemmissä vaiheissa. Ne kaveriparit, joissa aikuisten keskusteluyhteys on hyvä, pystyvät myös helpommin ottamaan asioita myöhemmässä vaiheessa esille.

Ajattelen, että puhuminen on avain tähänkin asiaan. On tärkeää, että uskaltaa sanoa huolet ja epävarmuudet ääneen niin koordinaattorille kuin mieskaverillekin. Mieskaveritoiminnassa tavoitteena on, että kaverisuhteesta tulisi osa muuta arkista elämää. Ei luottamus ihmissuhteissa yleisestikään synny tyhjästä ihmisten välille. Sama pätee Mieskaveritoimintaankin.

 

Petriina Perkiömäki 

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

Pienperheyhdistys ry